The ‘Tranquil and Timeless’ Kitchen in Wandsworth

The couple who renovated this kitchen lived in their 1930s house, in south west London, for 16 years before deciding to overhaul the room. Once their daughters had settled at university, the moment felt right to refresh the space and reflect the adult make-up of the household, creating somewhere the whole family could enjoy during the holidays.

The design started with their decades old Aga, an appliance they knew they wanted to keep, so any new cabinetry had to fit with this; aside from a lick of paint, they had made no changes to the room since moving in so, elsewhere, were starting from scratch. Disorganised food storage had been an issue, so a larder was a priority.

We worked with the homeowners to design cabinetry that made the most of the beautiful garden view, due to be framed with new glazing. The peninsula means there is a worktop area that allows you to face the dining table and garden whilst prepping food.

Ideal Home described the space as ‘Tranquil and Timeless’, a place where old meets new and this is exactly what the homeowner intended to achieve saying ‘I wanted a relaxed blend of old and new, and a more streamlined space, with better storage’.

As you walk into the room, the wall of Brockwell Moss cabinets draws the eye down to the garden. The tone of the Helix Grey sits easily with the cream of the Aga. The handles are unlacquered brass (link to handles), which has a lovely aged patina. The calming and muted scheme continues until you open the larder to be greeted by a glorious pop of Market Mustard, with a stool painted Farrow and Ball’s Dutch Orange to match the interior.

Photographer: Malcolm Menzies