Raynes Park Kitchen

Home to a family of four for nearly a decade, this kitchen’s redesign was last on the list when it came to renovating their 1930s house. The benefit of this being that our client was absolutely familiar with the space  – how the natural light moves, the things they love about it and the bits they wish to improve. 

Knowing the back wall of the kitchen is the least bright area, the bulk of the storage is grouped here, with electric lights positioned to ensure what’s inside the cupboards can be easily seen of course. This arrangement also makes cooking practical as kit and ingredients are in one area. 

Due to their location, the floor to ceiling cupboards are not blocking any light or worktop – something that had to be taken into consideration when designing the storage next to the window; here we incorporated open shelves with slimline wall cabinets. These are in a beautiful Elm veneer, with an exceptional, dramatic grain. The wood is picked up on the peninsula, the width of this is designed for the compact footprint of the room.

The brief was for the kitchen to feel connected to the rest of the open space, which includes a sofa – this is a place for chilling out, chatting and relaxing. The peninsula creates this link, enabling whoever is in the kitchen to face out to the rest of the room and with seating too it serves as a little hub for the family.

The scheme in this room feels natural with woods and greens dominating. Bamboo wallpaper by Poodle & Blonde is a fun nod to nature, meanwhile delicate pink splashback tiles by Mandarin Stone bring a softness.

Speaking to House Beautiful magazine about their home, our client said ‘I love my kitchen. The craftsmanship is outstanding and the attention to detail is second to none.’  

Photographer: Malcolm Menzies